VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Verhuur en boete

Geplaatst op: 06-05-2021, 13:56:51

Als je je eigen huis wilt verhuren, heb je eigenlijk toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Dat weten de meeste huiseigenaren wel, maar ze denken vaak dat het allemaal wel los zal lopen als ze maar netjes de hypotheek betalen. Dat het toch vervelende gevolgen kan hebben, merkt een vrouw nu (2020) ze het huis heeft verkocht.

Normaliter mag je een hypotheek boetevrij aflossen als je het huis (eigen woning/hoofdverblijf) verkoopt. Maar de bank, sinds de start op de hoogte van de verhuur, oordeelt dat de vrouw al sinds 2010 niet meer in de woning woont.

Omdat ze aantoonbaar al tien jaar niet meer in de woning hebben gewoond, mag de hypotheek niet boetevrij worden afgelost. De Rabobank brengt haar daarom €35.000 in rekening als vergoedingsrente.

Bron: Uitsprakenregister Kifid 2021-0393

N.B.
Uit deze uitspraak blijkt duidelijk dat er enerzijds het toestemmingsvereiste is doch anderzijds toestemming, of kennis dragen van, niet per definitie betekent dat er niet andere voorwaarden gaan gelden of een uitzondering vervalt. Bijvoorbeeld bij aflossing uit verkoop. Boetevrije aflossing bij verkoop is namelijk alleen toegestaan bij eigen bewoning.

Vorige pagina